Zahraniční účastníci si na Slovensku pripomínajú význam povstania

28.08.2010 Celý región

Bratislava 28. augusta (TASR) - Slovenské národné povstanie (SNP) bolo ozbrojeným zápasom, v ktorom vyše 60-tisícová armáda so široko rozvetveným, asi 15-tisícovým partizánskym hnutím viazala sedem ťažko vyzbrojených ...
Historiografia druhej svetovej vojny ho označuje za druhé najväčšie ozbrojené vystúpenie európskeho protifašistického odboja.

Účasť viac ako 8400 zahraničných bojovníkov v SNP - príslušníkov do 30 národov štyroch kontinentov sveta - a pôsobenie vojenských misií hlavných mocností protihitlerovskej koalície dalo Slovenskému národnému povstaniu medzinárodný rozmer. Do histórie SNP sa zapísali partizáni, príslušníci národov bývalého ZSSR - Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, Arméni, Turkméni, Azerbajdžanci, Kazaši, Tadžici, Uzbeci, Gruzínci. Boli to ďalej Česi, Poliaci, Bulhari, Srbi, Maďari, Francúzi, Rumuni, Židia, Nemci, Taliani, Španieli, Holanďania, Belgičania, Američania, Austrálčania.

Počas 65 rokov si uctilo pamiatku SNP ako boja proti fašizmu a za slobodu veľa osobností z mnohých štátov sveta. Pripomenuli si jeho podstatu, že to bolo povstanie slovenské, povstanie národné, keďže na jeho vzniku, priebehu i následkoch sa v plnej miere podieľali najširšie vrstvy obyvateľstva.

Jedným z mnohých názorných príkladov toho je výdatná pomoc obyvateľov obcí Dolnej a Hornej Lehoty 2. samostatnej paradesantnej brigáde, najkompaktnejšej a najskúsenejšej jednotke s bojovými skúsenosťami z východného frontu, Duklianskeho priesmyku, ktorej velitelia povstania po jeho zatlačení do hôr zverili v oblasti Krpáčova na strednom Slovensku úlohu kryť ústup povstaleckých jednotiek do hôr. V tomto období tak zohrala nenahraditeľnú úlohu.

Najviac zahraničných delegácií a zahraničných účastníkov bolo na Slovensku asi v roku 1994, pri jeho 50. výročí. Navštívili nás prezidenti piatich štátov - Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovinska a oficiálne delegácie mnohých štátov - Českej republiky, Ruskej federácie, Ukrajiny, Francúzska, Štátu Izrael, Poľska, Maďarska, Bulharska, Spolkovej republiky Nemecko, Rumunskej republiky, Talianskej republiky a Holandského kráľovstva. Americkú delegáciu viedla vtedajšia veľvyslankyňa USA pri OSN Madeleine Albrightová.

\"Kto zachránil jediného žida, akoby zachránil celý národ. \" Týmto citátom z Talmudu vyjadril počas návštevy Slovenska zakladateľ medzinárodnej asociácie Spravodliví medzi národmi, americký žid Harvey Sanders, vďaku tým občanom Slovenska, ktorí sa počas druhej svetovej vojny zaslúžili o záchranu židov na Slovensku. Bol to aj predseda parlamentu (Knessetu) Štátu Izrael Shewach Weiss, ktorý sa zúčastnil na ústredných oslavách SNP v roku 1994 v Banskej Bystrici.

Prišli k nám aj viacerí bývalí velitelia partizánskych jednotiek, ktoré operovali na slovenskom území, napríklad Alexander Sviatogorov Zorič, ktorého partizánska jednotka operovala v Tríbečských horách pri Nitre, v Martine bola delegácia francúzskych partizánov vedená osobitným poverencom francúzskeho prezidenta Thierrym de Beauce. Navštívil nás plukovník Mikola Michalenko z Ukrajiny a ruských veteránov zastupoval generál Ivan Skripka-Studenskij, ktorý v čase SNP pôsobil ako náčelník štábu a zástupca veliteľa Hlavného štábu partizánskeho hnutia u nás.

Úctu SNP svojou návštevou vyjadrili aj členovia zahraničných odbojárskych organizácií, napríklad Viktor Riabčik z Ruska, Vsevolod Klokov a Vjačeslav Kvitinskij z Ukrajiny, Klára Sugar-Vandorné a Béla Bláho z Maďarska, madam De Lannurienová (vdova po veliteľovi francúzskych partizánov Georgesovi de Lannurienovi, ktorého jednotka zvádzala mimoriadne kruté boje pri Strečne) a André Watré z Francúzska, Ján Stančík a František Tomčík z Kanady, Vilma Pizzinová z Talianska.

Predstaviteľ francúzskych dobrovoľníkov bojujúcich na Slovensku Jean Geyssely zvýraznil najmä internacionálny aspekt SNP a skutočnosť, že v rozhodujúcich chvíľach sa v záujme porážky hitlerovcov dokázali spojiť príslušníci rôznych národov.

V súvislosti s rozdielnymi pohľadmi na SNP u nás v niektorých obdobiach, spôsobenými hlavne predošlým socialistickým režimom, ktorý v mnohom skresľoval históriu povstania a \"šil\" ju často na mieru jednej politickej strany, sa v určitej časti obyvateľstva, najmä mládeže, vytvárala averzia alebo nezáujem o SNP. Vznik a existenciu SNP, vysoko hodnotenú v zahraničí a chápanú ako boj proti fašizmu a za slobodu, považuje slovenský popredný predstaviteľ demokracie a ľudských slobôd Martin Kvetko, odporca totalitných režimov, spoluzakladateľ a čestný predseda Demokratickej strany, ktorý sa zapojil do protifašistickej odbojovej činnosti a aktívne sa zúčastnil na SNP, za občiansky akt odvety národa za krivdy páchané na ňom nemeckým fašizmom a jeho pomáhačmi. Podľa neho je neúcta k povstaniu neúctou k nežijúcim bojovníkom a tým zároveň aj neúctou k sebe samým.
 

Vyberte región